BACTERIËLE INFECTIES

Ziekte

             

Hieronder vallen vinrot, zweervorming, uitpuilende ogen (exophthalmie) en waterzucht.
De eerste symptomen van vin rot zijn gerafelde randen aan de vinnen waarlangs een dun rood lijntje loopt.
De infectie woekert langzaam naar de basis van de vin en zonder behandeling gaat de vis dood.
Er zijn verschillende oorzaken, namelijk het happen aan de vinnen door andere vissen, te koud of vuil water en een slechte verzorging.
Zorg dat de oorzaak wordt weggenomen en doe de vissen als ze in een vijver zwemmen, in bakken voor behandeling met erkende medicamenten.

 

Zweervorming of 'gaten ziekte' wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Aeromonas salmonicida.
Deze aandoening komt steeds vaker voor ten gevolge van een aantal verschillende factoren waardoor de huid wordt beschadigd of de beschermende slijmlaag aangetast.
Uitpuilende ogen
(exophthalmie) en waterzucht zijn twee verschillende vormen van hetzelfde type ziekte.
Bij exophthalmie puilen beide of een van beide ogen letterlijk uit hun kassen, terwijl het lijf bij waterzucht zo opzwelt dat de vis er opgeblazen uitziet en zijn schubben naar buiten gaan uitstaan.
Geen van beide aandoeningen kan behandeld worden en aangetaste vissen moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd.
Doorgaans worden alleen vissen waarvan het natuurlijk afweermechanisme verminderd is door slechte verzorging aangetast door schimmelziekten en bacteriële infecties.
Tot de bekende oorzaken behoren slechte vangnetten die de schubben beschadigen en de beschermende slijmlaag verwijderen, ernstige overbevolking, watervervuiling door ontoereikende filters of te weinig verversing van het water, verkeerde temperaturen of verkeerde voeding gedurende lange tijd.
Het heeft weinig zin allerlei middelen te kopen omdat de infectie toch weer terugkomt als u de werkelijke oorzaak niet wegneemt.