ACIPENSER STELLATUS

Dieren index » Zoutwater dieren

Behorend tot een oude groep vissen, de prehistorische uitziende gestraalde steur (Acipenser stellatus)  is opmerkelijk omdat het een van de drie belangrijkste kaviaar produceren steursoorten.
Tot meer dan twee meter lang, langwerpig lichaam van de gestraalde steur is gepantserd met rijen van harde, puntige, witte knobbeltjes, die fel contrasteren met de zwartgrijze upperparts.
Net als andere steuren, wordt de mond van de gestraalde steur is gevonden aan de onderkant van de kop, met een cluster van korte halters

gelegen tussen de mond en het uiteinde van zijn lange, spitse snuit.

De staartvin is ongelijk, met een kleine, korte onderste kwab en een veel grotere bovenste kwab omhoog en weg van het lichaam uitstrekt.
Vaak gevonden in de kustwateren, de stervormige steur besteedt de dag dicht bij de zeebodem, waar zijn neerwaartse gerichte mond helpt het te voeden op de bodem levende organismen, zoals wormen, weekdieren en kleine vissen.
'S nachts, de stervormige steur wordt actiever, oplopend tot het wateroppervlak naar andere prooien te vinden
.

Om te reproduceren, moet de stervormige steur een migratie van de zee ondergaan in een zoetwater rivier, stroomopwaarts zwemmen om de paai grond te bereiken.
Interessant, er zijn twee aparte "rassen" van gestraalde steur, die verschillend paai
gedrag vertonen.
Een ras migreert en paait
in het voorjaar en de zomer, terwijl de andere migreert in de winter, over-wintert in de rivier en paait in de volgende lente.
Een enkele vrouwelijke vis produceert een enorme hoeveelheid eieren, in de orde van honderdduizenden, die vastplakken aan in de rivier vegetatie en stenen
.

In het algemeen, het is alleen de jeugdige gestraalde steuren die worden bedreigd door predatie, zoals de grote omvang en de wapenrusting van de volwassenen helpt om roofdieren af te schrikken

 

 

Niettemin, bij gelegenheid, de parasitaire, paling-achtige lamprei is bekend dat hij dodelijk letsel tot volwassen gestraalde steuren veroorzaken.

De grote bedreiging voor het voortbestaan ​​van de gestraalde steur is overbevissing voor zijn vlees en, belangrijker nog voor kaviaar, onder de naam "sevruga" verkocht wordt.
Deze wordt geproduceerd uit de steur de onbevruchte eieren en wordt bijna altijd door het doden van de vrouwelijke gewonnen.
De kaviaar-industrie is momenteel in crisis, als de slinkende voorraden van de stervormige steur, en de andere grote kaviaarsoorten, kan niet meer voldoende kaviaar bieden aan de enorme wereldwijde vraag te voldoen
.
Ondanks pogingen om gestraalde steurbestanden, illegale visserij en de zwarte markt handel in kaviaar te beheren dreigen aan deze reeds bedreigde diersoorten tot uitsterven
.

De dreiging van overexploitatie voor de handel in kaviaar wordt ook verergerd door een vermindering van de natuurlijke gestraalde steur's paai gronden vanwege de bouw van waterkrachtcentrales en reservoirs, en ook door de hoge niveaus van verontreiniging door zijn gamma